SPRÖJSFÖNSTER

Fonster-Polen-SPRÖJSFÖNSTERFör att exponera karaktär av fönster, fasader, och även en hel byggnad erbjuder vi er fönster med spröjs som särskilt är anpassade till äldre, stiliserade byggnader. På grund av byggnadens konstruktion delades förr i tiden fönstervingar i mindre delar. Därför, för just sådana hus är det mindre fönster, delade med spröjs som passar bättre. För modern inredning däremot är det stora glasytor eller bra harmoniserade mönsterspröjs som passar bättre. 

Vid användningen av spröjs, särskilt av de breda, strukturella eller limmade, bör man ta hänsyn till att de dels minskar ljusmängd som utifrån kommer in i utrymmet, dels påverkar de värmeisolering och slutligen att de ibland kan utgöra ett hinder vid fönstertvätt. 

 

 

 

 

 

 

Det finns följande typer av spröjs:

 

Konstruktionsspröjs
Mittspröjs
Vienna spröjs
Fonster-Polen-Konstruktionsspröjs2 Fonster-Polen-Mittspröjs3 Fonster-Polen-Vienna-spröjs4
 Konstruktionsspröjs är en del av fönsterramen och är delar upp glaset i mindre glasrutor. Deras slutbehandling är densamma som fönsterramars. I våra fönster använder vi vanligtvis ribbor och stolpar med bredd av 91 mm (ett vanligt exempel är s.k. ”kors” – dvs. ett fönster uppdelad i 4 mindre fönsterrutor i 1, 2 eller 4 vingar). Om glasrutan går sönder, byter man ut bara den trasiga rutan, utan att behöva byta hela ytan som i vanliga fall.
 Mittspröjs, tillverkade av aluminium eller PVC placeras i utrymmet mellan glasskivorna. Spröjs kan ha samma färg som fönsterramar, guld eller silver. De har en bredd av 8, 18, 26 eller 45 mm. Det här är den mest bekväma lösningen vid fönstertvätt.
 Vienna spröjs monteras genom att limmas på ytan av glaset. I våra fönster är de tillverkade av PVC och deras kanter är beklädda med en packning. Inuti glaspaketet finns en distansram som imiterar samma funktion som konstruktionsspröjs har. Tillgänglig bredd: 25 eller 37 mm. Den liknande lösningen som i Vienna spröjs används i Venedig spröjs (limmade på glas, men utan packningar och glaspaketet innehåller ingen distansram).